Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a veszpremikamara.hu honlap a felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmaz. A honlap használatával Ön a tájékoztatást tudomásul veszi.
bővebben
Elfogadom
AA

Erasmus+ tanulmányutak vendéglátóipar és turisztikai szakembereknek

2022. október 27.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021 őszén sikeresen pályázott az Erasmus+ KA1 program keretében, így lehetőség nyílt a duális képzésben közreműködő szakemberek külföldi tapasztalatszerzését támogatni kettő, egyhetes tanulmányút (job-shadowing) formájában.

A megfelelő válaszadás a piac felmerülő kihívásaira elengedhetetlen, fontos a folyamatos innováció és fejlődés, az új módszerek és technológiák alkalmazása és nem utolsó sorban a tevékenységek során a fenntarthatóság kérdése.

A fentiekre reflektálva a nyertes Erasmus+ projekt célja a gyakorlati képzéssel foglalkozó vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének erősítése és a szakképzés népszerűsítése külföldi jó gyakorlatok és innovatív technikák bemutatásával és elsajátításával.

A projekt két egyhetes, ingyenes szakmai úton való részvételre adott lehetőséget a megyei turizmusban és vendéglátásban tevékenykedő, középfokú duális gyakorlati képzéssel foglalkozó vállalkozások gyakorlati oktatói és szakértők részére.

Az Olaszországba, Friuli-Venezia Giulia és Veneto tartományba delegálandó 30 fő olyan szakmai programokon vett részt a fogadó partner szervezésében, amelyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakemberek a hazai folyamataikat innoválják, és munkájukhoz új szemlélettel viszonyuljanak.

A partnerszervezet a treviso-i székhelyű MARCO POLO G.E.I.E., amely a szakmai programért felelős.
A programok olasz nyelven zajlottak magyar nyelvre történő tolmácsolással.

2022 őszén sor került a második tanulmányútra 15 fő részvételével, amelyhez kapcsolódóan online tájékoztatót (munkaprogram, kiutazás feltételei stb.) is tartott a kamara a kiutazás előtt.

A tanulmányút során a résztvevő vállalkozások képviselőinek kompetenciái bővültek az egészséges ételkészítés, a fenntartható, 0 km-es alapanyagkiválasztás- és beszerzés, az olasz ételkészítési technológiák, a kávé- és csokoládékészítés, a biotermékek előállítása és a borászat terén.

A vállalkozásmenedzsmentet illetően betekintést kaptak a sikeres családi vállalkozások működésébe, a fenntartható, körforgásos gazdálkodásba és a helyi vállalkozások között működő szinergiákba.

A fentieken túl a résztvevők a megszerzett tudásanyagot be tudják építeni a duális képzés keretében a képzési programokba, azaz lehetőség nyílik azok átadására a tanulók részére is.

 

Főbb programhelyszínek:

Cocambo csokoládé- és fagylaltkészítő üzem, Mosaico cukrászda: a vállalkozás megelőzte a piaci igények megjelenését azzal, hogy nyitott a csokoládé és a kávé világa felé, és a fenntartható kakaóbab és a kávészemek közvetlen importőrévé vált. A kávészemek és a kakaóbab pörkölésével, feldolgozásával is foglalkozik, 100%-ban természetes alapanyagokból készít fagylaltot és csokoládét. A fagylaltkészítő bemutatón a résztvevők megismerték a gluténmentes alapanyagokat (pl. szentjánoskenyérliszt), valamint az egyes cukorhelyettesítőket (pl. dextróz, stevia stb.), továbbá a helyi alapanyagok tudatos használatát (pl. olasz citrom, saját készítésű kakaó). Az interaktív bemutató során felhívták a figyelmet a hulladékok és maradékok minimalizálási folyamataira is. A barista workshop során ismertetésre kerültek az egyes kávéfajták (arabica, robusta), a kávékészítés folyamata, kiemelt tekintettel a pörkölésre, őrlésre, főzésre, és a presszógépek működtetésére, karbantartására.

La Glacere kézműves sonkagyár: a világhíres san danielai sonka boutique-jának is tartják. A "La Glacere" sonkamanufaktúrában a hagyomány, a természet és az emberek elhivatottsága találkozik, hogy a legmagasabb minőségű kézműves terméket hozzák létre.

Ceschia lepárlóüzem: több mint százéves hagyományokkal büszkélkedhet, Friuli egyik legrégebbi lepárlóüzeme. Története 1886-ban született Nimisben, Udine tartományban, amikor Giacomo Ceschia városról városra járt kocsijával, hogy összeszedje a törkölyt és a gyümölcsöt a gazdáktól, majd lepárolja az általa épített vándor lepárlóban, mely az adott korszak egyik újítása volt. A mostani szenvedély és türelem ugyanaz, mint akkor, és a Ceschia grappákat továbbra is az eredeti, 1886-os receptúra szerint desztillálják. A 2017-ben minden helyiségében teljesen felújított lepárlóüzem, a történelem és az innováció tökéletes ötvözete a lepárlás nagy hagyománya mellett, amelybe a látogatók egy tárlatvezetés során nyertek betekintést.

ZOFF FORMAGGI farm: A "ZOFF FORMAGGI" farmon az alábbi a témákban tájékozódhattak a résztvevők: állattartás az állatjólét szellemében, nyerstejes sajt feldolgozása bio sajtok, falusi vendéglátás, tejes kozmetikumok és innovatív kereskedelmi módszerek.
A vállalkozás teljes mértékben biominősítéssel rendelkezik, a szántóföldektől az állattenyésztésen át a sajtkészítésig.

Campagna Amica Udine: egy közel 600 négyzetméteres teret kínáló piac, ami 25 helyi termelőnek ad otthont, és nyújt szakmai támogatást (marketing stb.) hogy a termékeiket a fogyasztóknak közvetlenül értékesíthessék.

"La Colombara" étterem: Az immár 40 éve családi kézben lévő étterem hagyományos olasz és tipikus helyi ételeket kínál, amely a vacsorák helyszíneként szolgált.

Cicchetteria-látogatás Velencében: tipikus velencei hely, amely az ország lakóinak életmódját meséli el. Veneto térségében és különösen Velencében szokás ezeken a helyeken cicchettit (bor-,sörkorcsolya) fogyasztani aperitif közben vagy a főétkezések alkalmával.

Tomadin Alimentari üzlet: az 1980-as években, Marisa Tomadin, a Cormons Mezőgazdasági Szövetkezet élelmiszerboltjának mintája alapján hozta létre az Alimentari Tomadin üzletet, és már több mint harminc éve népszerűsíti a Collio jellegzetes termékeit. Az Alimentari Tomadin sajtok, felvágottak, sonkák, fűszerek, kenyér, kekszek, lekvárok, mézek, szeszes italok, kézműves csokoládé, olívaolaj, balzsamecet és tipikus friuli édességek széles választékát kínálja. A résztvevők a helyi termékek széles skálájával találkozhattak.

Al Doge étterem: a kenyér- és pizzakészítés és a helyi ételekből álló vacsorák helyszíne: a résztvevők betekintést kaptak a pizza- és kenyérkészítés rejtelmeibe.

 

A program a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021-1-HU01-KA122-VET-000017398 azonosítószámú, „Nemzetközi tudásmegosztás a turisztikai szektor fenntartható fejlődéséért” című projektje keretében valósul meg az Erasmus+ rövid futamidejű szakképzési mobilitási (KA122-VET) programban, az Európai Unió támogatásával.